Podologie

Een podoposturaal therapeut is een gespecialiseerd podoloog, die een post-HBO opleiding heeft op het gebied van houding en de rol die de
voeten daarin spelen.
 Dus wanneer u therapiezooltjes in Hoogeveen zoekt, kunt u het beste terecht bij Tina Nijstad.

Een goede houding begint bij de voeten.

Als uw voeten niet goed staan of uw schoenen niet goed passen, gaat u scheef lopen. 
Hierdoor kunnen niet alleen klachten van de voeten en enkels ontstaan, maar ook pijn aan de knieën, heupen en rug. Met steunzolen kan de stand van de voeten
gecorrigeerd worden, zodat u beter loopt en de klachten aan de gewrichten verminderen. Soms zijn speciale orthopedische schoenen nodig om bepaalde voetafwijkingen te corrigeren of te compenseren.

 

Podoloog en podoposturaal therapeut Tina Nijstad werkt in Hoogeveen. U kunt bij haar terecht wanneer u klachten heeft die mogelijk worden veroorzaakt door voetproblemen of een verkeerd looppatroon. Bovendien is Tina gespecialiseerd in de voetzorg voor mensen met diabetes of reuma en heeft zij specialistische kennis van kindervoeten, die nog in de groei zijn. Dus woont u in de regio Drenthe of Overijssel en heeft u last van een verkeerd looppatroon of wilt u steunzolen laten aanmeten? Kom dan langs en kijk wat Tina Nijstad voor u kan betekenen.

De podoloog behandelt voetklachten en pijnklachten elders in het lichaam (knie, rug) die worden veroorzaakt door een verkeerde werking (ook wel: afwikkeling) van de voet. Daar kun je mee zijn geboren ( standsafwijking aan voet, tenen of nagels), maar je kunt ze ook ‘verwerven’. Door overgewicht, overbelasting, diabetes en reuma bijvoorbeeld.

Bij een likdoorn of artrose (gewrichtsslijtage) probeer je de tenen te ontlasten en loop je op de buitenkant van de voet. Dat zorgt voor overbelasting en pijn in de knie. Bij a-symmetrie van de voeten -als een voet is ingezakt of naar binnen knikt- kun je daar in het hele lichaam last van hebben. 

De podoloog achterhaalt de oorzaak en herstelt de onbalans d.m.v. 
zoolcorrecties. Naast steunzolen gebruikt de registerpodoloog tapingtechnieken, die de vorm en stand van de voet ondersteunen en geeft advies over eigenschappen waaraan de meest optimale schoen voor de patiënt moet voldoen. Daarvoor worden zo nodig orthopedische schoentechniekers ingeschakeld.

Ook diabetesvoeten vragen extra aandacht, evenals reumatische voeten. In beide gevallen is het van belang dat de drukpunten tijdig herkent worden.

Wanneer is het raadzaam om naar de podoloog te gaan? Vaak worden pijnklachten genegeerd. Men denkt: het gaat wel weer over. Maar als er niets aan deze klachten wordt gedaan kan dit resulteren in chronische klachten.

Hierbij kunt u denken aan voorvoetpijn (branderig gevoel), pijn aan de gelengbogen van de voet, hielpijn, klauw- of hamertenen. Maar ook klachten zoals lage rugpijn, pijn tussen de schouderbladen en heup- of knieklachten kunnen het gevolg zijn van een niet goed functionerende voet.

Een standsafwijking van de voet heeft namelijk een direct gevolg op de stand van de enkel, knie, heup, rug en nek. Uiteraard komen niet alle klachten op de voorgenoemde plaatsen voort vanuit de voet. Toch zijn veel klachten aan ons houdings-en bewegingsapparaat te herleiden naar de stand van de voet.

 

Logo van alle verzekeraars

De door mij vervaardigde zooltjes worden sinds 1 januari 2022 niet langer vergoed door de zorgverzekeraars.

Vanaf deze datum heb ik de overeenkomst met de zorgverzekeraars opgezegd.

U betaalt deze dus volledig zelf.

“Disclaimer Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Stichting LOOP & Podonet kunnen echter niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuistheden en/of onvolledigheden in de verstrekte informatie. De getoonde informatie is bedoeld om u een algemene indruk te geven van de verzekeringen.”