Medisch pedicure
De medisch pedicure zorgt ervoor dat uw voeten periodiek worden verzorgd om huid- en nagelaandoeningen tijdig te voorkomen.
Tina Nijstad verzorgt niet alleen pijnlijke voeten ook is het goed om de voeten preventief te laten verzorgen om ze in goede conditie te houden.
EERSTE AFSPRAAK VOOR PEDICURE
Bij de eerste afspraak die u maakt bij Tina Nijstad beginnen we met een anamnese. Dit is het noteren van uw persoonlijke gegevens, de problemen aan uw voeten en eventuele ziekten en medicijnen die van belang zijn bij de voetbehandeling. Alle gegevens van uw dossier worden genoteerd in Podonet
U wordt behandeld met de nieuwste apparatuur, een nattechniek frees motor, waardoor u vrijwel pijnloos wordt behandeld. Nattechniek houdt in dat er een nevel uit het handstuk komt waar de frees inzit. Deze methode geeft een aangenaam verkoelende nevel tijdens het frezen van de nagels en de eeltplekken. Tevens voorkomt het dwarrelende stofdeeltjes in de werkruimte, wat ongezond is voor luchtwegen en ogen. Tina Nijstad draagt tijdens de gehele behandeling handschoenen, wegwerpschort en een mondkapje.
Tijdens de behandeling geef ik u advies over een goede voetverzorging, voetverzorgingsproducten en advies over uw schoenen. Wanneer u zich elke 4-8 weken laat behandelen zal deze behandeling meestal voldoende zijn om uw voeten in goede conditie te houden.
INGEGROEIDE NAGEL
Bij een ingegroeide nagel groeit je nagel de omliggende huid in. Dat komt het vaakst voor bij je grote teen. Je merkt dat de nagel ingroeit doordat de huid naast je nagels pijn doet. De nagelwal is rood, is gevoelig en kan opzwellen. Als de nagelwal gaat ontsteken is kan er pus uit de wond lopen.
- te smalle schoenen dragen;
- de nagel te kort of niet recht afknippen;
- een nagel die van nature krom groeit;
Ingegroeide teennagels gaan niet vanzelf over. Ga dus op tijd naar de pedicure en ga niet zelf scheuren of knippen aan de nagel.
Tina Nijstad kan de nagel vrijwel pijnloos behandelen d.m.v. een composietbeugeltje. Met deze methode hoeft er nooit met een scherp metalen beugeltje in de pijnlijke nagelwal geduwd te worden. Als u te lang gewacht heeft, zelf de nagel deels heeft afgescheurd of volledig ingegroeid en ontstoken is dan rest er niet anders dan een afspraak te maken bij de huisarts.
DIABETISCHE VOET
Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ook wel ‘diabetische voet’. In het ergste geval moeten mensen een teen of voet missen, of zelfs een been. Daarom is het belangrijk dat patiënten hun voeten goed verzorgen en checken. Dat voorkomt veel problemen.
Wat gebeurt er?
Bloedvaatjes en zenuwen kunnen beschadigd raken door diabetes. Daardoor stroomt het bloed minder goed door de benen en voeten. Ook voelt men vaak minder goed de voeten. Wanneer men een verminderd (of geen) gevoel heeft in de voeten, valt een wondje niet op. Het wondje kan gaan ontsteken of een zweer worden. Een zweer heet in het Latijns ulcus. Door minder gevoel in de voeten kunnen mensen ook in een verkeerde houding gaan lopen. Dat kan leiden tot vervorming van voeten en drukplekken. Onder een eeltplek kan ongemerkt een ontsteking zitten. Bij mensen met diabetes genezen wondjes ook minder snel. Dat maakt behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden geamputeerd. Gelukkig kan op tijd behandelen veel problemen voorkomen.
Dit kunt u merken:
- Koude voeten
- Tintelende voeten, pijnscheuten
- Minder gevoel in de voeten
- Moeilijk genezende wondjes
- Verkleuringen aan tenen en voet
Wat kunt u zelf doen?
- Houd uw bloedsuiker zo goed mogelijk
- Loop niet op blote voeten
- Laat uw nagels alleen knippen door de pedicure.
- Zorg dat schoenen niet knellen.
- Controleer voeten regelmatig op wondjes of verkleuringen. Ook de onderkant, bijvoorbeeld met een spiegel
- Neem geen voetbaden
- Experimenteer niet zelf met wondjes maar neem meteen contact op met de pedicure.
Regelmatige controle is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, medisch pedicure, maar vooral door uzelf.
Screening
Bij het screenen van de risicovoet gaat het om het uitvoeren van een aantal testen om zo vroegtijdig (mogelijke) complicaties te herkennen die het gevolg kunnen zijn van diabetes mellitus. De screening kan worden uitgevoerd op iedere oudere voet, bij diabetes mellitus of een reumatische aandoening.
Ik maak een scan van beide voeten, waar ik eventuele stand afwijkingen en overbelasting van de voet op kan zien. Verder test ik het oppervlakte gevoel met behulp van het monofilament en het dieptegevoel met de stemvork. Ook test ik of de doorbloeding nog goed is. Ik kijk naar de kleur van de voeten en naar de temperatuur. Daarnaast doe ik ook nog een schoenonderzoek. Van deze screening gaat er (als u daar toestemming voor geeft) een verslagje naar de huisarts. Zijn er complicaties waarvan ik denk dat u daar eerder mee naar de huisarts moet, dan hoort u dat uiteraard gelijk. Ik geef dan gelijk een briefje mee met de reden waarom ik u doorverwijs.